Universiteit Gent richt in 2024-2025 opnieuw een aantal nascholingen in voor leerkrachten 3e graad middelbaar onderwijs om hen te ondersteunen bij hun lessen Informaticawetenschappen, meer specifiek voor het behalen van het minimumdoel 07.01 Algoritmen en programmeren.
De nascholing bestaat uit 3 modules (waarvan 2 optioneel)
Module 1. Basiskennis programmeren in Python
Module 2. Algoritmen en programmeren
Module 3. Meer algoritmen en programmeren
(*) Voor Module 2 verwachten we een basiskennis Python van de deelnemers.
Er is een online (zelf)test
waarin de deelnemers kunnen nagaan of ze de vereiste voorkennis bezitten. Module 1 kan worden gevolgd om deze voorkennis aan te leren.
Voor elk van de modules worden nota’s vrij ter beschikking gesteld. Er is materiaal voor de leerkrachten en er komen ook leerlingennota’s. Zie nascholingswebsite.
Het lesmateriaal valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie
Modules 1+2 zijn bedoeld voor scholen waar voor informaticawetenschappen slechts 1 lesuur per week wordt voorzien, gedurende 1 jaar. Module 3 kan gebruikt worden in scholen die meer lesuren aan informaticawetenschappen hebben toebedeeld, of waar al in de 2e graad programmeren in Python wordt aangeleerd.
De modules bevatten ruimschoots voldoende materiaal om de minimumdoelen te behalen. Als leerkracht kan je er gerust slechts een deel uit selecteren.
Leen Brouns, Kris Coolsaet, Annick Van Daele, Dominiek Vandewalle.
Enkele van deze lesgevers waren nauw betrokken bij het opstellen van de minimumdoelen en/of de implementatie ervan in de leerplannen.
De lessen gaan door in de gebouwen van Universiteit Gent. Prijs: 120 EURO per dag, inclusief koffie/thee/water en broodjeslunch. Deelnemers moeten zelf een laptop meebrengen!
Maximum 20 deelnemers per sessie. Een sessie van 2 dagen moet volledig gevolgd (en betaald) worden. Inschrijven kan via de Beta academy van Universiteit Gent.
Ook KU Leuven en Universiteit Hasselt zullen wellicht nascholingen inrichten rond dit thema. Meer informatie komt op de Progra-MEER website.